U novu školsku godinu besplatno vlakom i autobusom

U posljednje tri godine Međimurska županija je za potrebe subvencioniranja prijevoza srednjoškolaca i osnovnoškolaca iz svog Proračuna izdvojila oko 12 milijuna kuna.

Cilj je bio olakšati roditeljima financiranje školovanja njihove djece, posebice nakon što je država sredinom 2009. godine ukinula besplatni prijevoz, rekao je na konferenciji na novinare održanoj u petak, na kojoj je prezentiran način na koji će se u predstojećoj školskoj godini sufinancirati prijevoz, zamjenik župana Međimurske županije Matija Posavec.

Vlada Republike Hrvatske svim će srednjoškolcima koji u školu putuju autobusom ili vlakom, a od nje su udaljeni više od 5 kilometara, plaćati 75 posto cijene mjesečne karte. Međimurska županija, općine i gradovi te prijevoznici koji obavljaju javni linijski prijevoz načelno su dogovorili da učenici, odnosno njihovi roditelji ne plaćaju ništa.

Na ovaj način ulaže se u obrazovanje, čiji je konačni cilj fleksibilniji i moderniji obrazovni sustav koji će odgovarati potrebama današnjeg vremena, što uključuje i jednosmjensku nastavu, naglasio je Posavec.

U Hrvatskoj ima oko 80 tisuća srednjoškolaca te je pred ministarstvom i resornim županijskim upravnim odjelom velik posao kako bi od svih korisnika prikupili potrebne podatke. Upravo zato rujan će biti svojevrsni mjesec uhodavanja, nakon čega će se znati koliko ima korisnika prijevoza, te koliko iznos iz Državnog proračuna treba osigurati za tu namjenu.

Prema sadašnjim pokazateljima, prosječna cijena autobusne karte u Međimurskoj županiji iznosi 745 kuna, a kako je naglasio zamjenik župana, prijevoznici su pristali da ukoliko se autobusom bude vozilo više od 2 tisuće učenika, oni popustom omoguće da uz sudjelovanje županije, karta bude besplatna. 25 posto cijene mjesečne karte za vlak također će  pokrivati Međimurska županija.

U Međimurskoj županiji srednje škole polazi 4400 učenika, a 3228 koristi neki oblik prijevoza. Kako je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Sonja Tošić Grlač, prvog dana škole učenici će dobiti upitnik kojeg će ispuniti s roditeljima te do četvrtka odnijeti u prometni ured na Autobusnom ili Željezničkom kolodvoru.

Temeljem te potvrde ostvarit će pravo na subvencionirani prijevoz. Isti obrazac ispunjavat će i u desetom mjesecu, kako bi se još jednom prekontrolirao sustav. Učenici koji se voze autobusom prilikom kupnje karte moraju donijeti 30 kuna i fotografiju kako bi im se izradila iskaznica koja će vrijediti cijelu školsku godinu. Učenici 2., 3. i 4. razreda koji putuju vlakom već imaju iskaznice od prošle godine, dok ih prvaši trebaju izraditi.

Treba napomenuti da se ova odluka odnosi isključivo na javni linijski prijevoz, što znači da se situacije kakve smo imali prošle godine s posebnim linijskim prijevozom neće ponavljati. Također i učenici koji se školuju izvan Međimurske županije imat će pravo na subvencionirani prijevoz, no to će ostvarivati preko županije u kojoj se škola nalazi.

Da podsjetimo, nakon što je Vlada 2009. godine ukinula besplatni prijevoz za srednjoškolce, jedino su Međimurska i Varaždinska županija djelomično sufinancirale cijenu karte. Sustav koji se sada uvodi drugačiji je od dosadašnjeg te su manji problemi mogući. No, svi oni otklanjat će se u hodu, a za sve nejasnoće na raspolaganju su djelatnici županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport.

preneseno s: www.emedjimurje.hr

 



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content