Međimurje ima najbolja bijela vina u Hrvatskoj!

Pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, Vlade RH i Hrvatske gospodarske komore, ovoga vikenda u Splitu je održan najznačajniji gastronomski događaj u Hrvatskoj, 17. međunarodni sajam GAST, s nizom specijaliziranih sajmova: prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, kave, namještaja, turizma te sajam vina – Dionizijana u okviru kojeg su se dodijelile nagrade za najbolja hrvatska vina. U konkurenciji više stotina prijavljenih vina iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Makedonije i Crne Gore, brončanim, srebrnim i zlatnim medaljama okitili su se međimurski vinari – Kunčić, Kocijan, Dvanajščak, Boris Novak, Cmrečnjak i Tomšić, dok je ovogodišnju apsolutnu šampionsku titulu za najbolje bijelo vino osvojio traminac 2011. vinarske obitelji Dvanajščak-Kozol. Sajam Gastu bila je prilika da se među izlagačima iz 13 zemalja stvore novi kontakti i poslovi, a degustiranje hrane i pića idealni su počeci novih poslovnih suradnji. Međimursku županiju na ovogodišnjem je Gastu promoviralo nekoliko gospodarstvenika, Županijska komora Čakovec, Turistička zajednica Međimurja te vinari okupljeni u Udrugu Hortus Croatie. Međimurska vina uživaju veliko poštovanje hrvatskih enologa, a o njihovoj kvaliteti uvjerili su se brojni posjetitelji Sajma na organiziranoj degustaciji poslije dodjele nagrada i priznanja. Međimurskim vinarima ovo je još jedno u nizu uspješnih predstavljanja u Hrvatskoj, a novi izazov u ocjenjivanju vina očekuje ih za nekoliko dana na međunarodnom gospodarskom sajmu u Mostaru. Podršku i zahvalnost za kvalitetu vina i promociju Međimurja na sajmu Gast dao je i zamjenik međimurskog župana Matija Posavec nazočivši svečanom proglašenju šampionske titule za najbolje hrvatsko bijelo vino. Sva iskustva stečena na ovakvim sajmovima naši vinari i turistički djelatnici pokušat će pretočiti i u skorašnje Urbanovo (druga polovica svibnja) čija organizacija već naveliko teče.(gu)

ŠAMPION IZ DRAGOSLAVCA

U okviru sajma Gast u Splitu, na 17. međunarodno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića Dionizijama 2012. u Splitu predano je četrnaest uzoraka vina članova Udruge vinogradara i vinara Hortus Croatiae iz Štrigove. Svi uzorci koji su predani ujedno su i nagrađeni zlatnim, srebrnim i brončanim diplomama. Najpoželjniji plasman – naslov šampiona bijelih vina, ostvario je traminac iz 2011. godine, sazrio u podrumu obitelji Dvanajščak-Kozol. Zlatna diploma dodjeljuje se vinima cuevee Krče (2008.) i pinot sivi (2011.) Vinogradarstva Cmrečnjak, chardonnayju (2011.) Vinogradarstva Kocijan i muškatu žutom (2010.) Vinskog podruma Tomšić. Srebrne diplome dodjeljuju se Dragutinu Kunčiću za muškat žuti i mješavinu Štrigovske noći, Vinima Dvanajščak za pušipel, Vinogradarstvu Kocijan za graševinu, Vinskom podrumu Tomšić za sauvignon te Danici i Borisu Novak za chardonnay. Brončane diplome idu na adrese Dragutina Kunčića za rajnski rizling te Danici i Borisu Novaku za sauvignon i muškat žuti.

preneseno s:www.medjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content