U školske klupe sjelo više od 14 600 učenika

U OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu održana je konferencija za novinare u povodu nove školske godine. Župan Ivan Perhoč govorio je o kapitalnim investicijama te o opremanju škola i kabineta tijekom ljeta.

Tijekom ljeta u mnogim školama obavljeni su radovi na održavanju tako da spremni dočekuju učenike. Što se tiče prijevoza, naglasio je župan, županija mora osigurati nesmetano odvijanje prijevoza u osnovnim školama, što je i učinila. Srednjoškolci iz svih mjesta u županiji na raspolaganju imaju linijski autobusni prijevoz, a oni iz naselja uz željeznički prugu za dolazak u srednje škole mogu koristiti i vlak. Županija će ove školske godine sufinancirati 50 posto cijene mjesečne karte za drugog srednjoškolca u obitelji te 100 posto za trećeg i svakog sljedećeg.

Općine i gradovi još uvijek pregovaraju s Udrugom roditelja Međimurske županije i autobusnim prijevoznicima za uspostavljanje posebnog linijskog prijevoza te će vjerojatno tijekom ovog tjedna o dogovorenom upoznati svoje mještane. Također, općine i gradovi raznoliko subvencioniraju prijevoz, te će o tome građane također obavijestiti. Najviše vremena odnijela je organizacija prijevoza. Sve je pokriveno linijskim prijevozom, a prvi je tjedan prijevoz besplatan. Općine i gradovi odlučili su se za razne modele sufinanciranja. Dožupan Matija Posavec govorio je o drugoj godini predškole za djecu romske populacije. Ove godine formirano je 20 grupa s dvjestotinjak djece.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Sonja Tošić Grlač, naglasila je da je u prvi razred osnovnih škola ove godine upisano 1300 učenika, što je za 68 više nego prošle školske godine. U prvi razred srednjih škola upisano je 1198 učenika što je za 60 manje nego prošle školske godine. Tomu je razlog smanjen broj učenika upisanih u čakovečku Graditeljsku školu, a oni su vjerojatno srednju školu upisali van Međimurske županije. Tijekom ljeta mnogo je investirano u obnovu školskih objekata, a najveća investicija bila je izgradnja spojnog hodnika s radionicama u čakovečkoj Tehničkoj školi.

Ukupno je u osnovne i srednje škole uloženo 7.000.000,00 kuna decentraliziranih sredstava i oko 2.000.000,00 kuna našeg proračunskog novca.

O radovima na izgradnji školske sportske dvorane u Sv. Jurju na Bregu govorio je načelnik Općine Anđelko Nagrajsalović. Radovi su vrijedni 12.000.000,00 kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva dat će 60 posto, a Općina i Županija ostatak. Dvoranu će osim škole za potrebe nastave, koristiti i udruge s područja Općine, a načelnik je naglasio da će objekt sigurno biti u potpunosti iskorišten. Rok za završetak gradnje je početak sljedeće školske godine.

Inače, Osnovna škola u Sv. Jurju na Bregu jedna je od uspješnijih naših škola. Tako je prošle godine učenik ove škole Tonko Sabolčec, bio državni prvak iz matematike i fizike, Lucija Hoblaj i Lovro Kadi bili su prvaci u biologiji, a Tonko Sabolčec bio je i na informatičkoj olimpijadi. Školu je predstavila ravnateljica Jelena Haček.aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content