Molim Vas da mi odgovorite dali je tradicijska kuća na vVodenom Vrhu 30 u Frklanovcu registriran spomenik graditeljske baštine. Unaprijed Vam se zahvaljujem.

Prenosimo vam odgovor nadležne ustanove za upravljanje nad “Starom hižom”:

Javna ustanova za upravljanje
zaštićenim prirodnim vrijednostima
na području Međimurske županije

Iako zbog jedinstvenog izgleda objekta Stare Hiže u Frkanovcu mnogi misle da ona ima posebni status zaštićene kulturne ili graditeljske baštine, to nije tako.

Kuću je otkupila Međimurska županija za vrijeme župana Branka Levačića, kao rijetki primjerak međimurske tradicijske graditeljske baštine. Kuća je djelomično sanirana i obnovljena, jer je kupljenja u prilično derutnom stanju. Kuća još nije otvorena za javnost, jer je potrebno uložiti još određena sredstva da se uredi i dovrši vanjski izgled objekta.

Niti prethodni niti sadašnji vlasnici kuće, niti pak konzervatori Ministarstva kulture nikad nisu pokrenuli postupak stavljanja HIŽE pod zaštitu, pa stoga nije na listi zaštićene baštine. To olakšava održavanje objekta sadašnjem vlasniku, jer uz status zaštite obično idu i stroge mjere upravljanja, ali ne i potrebna prateća financijska sredstva za to upravljanje i održavanje.

No, to ne znači da se prilikom njene obnove i korištenja ne vodi briga dobrog gospodara, upravo s ciljem očuvanja njenih atributa (dimenzija, izgleda, namjene, ostalog) kako bi njena jedinstvenost služila na ogled još brojnim generacijama Međimuraca i posjetitelja Međimurja.

Dakle, HIŽA nema status zaštićene kulturne/graditeljske baštine.

S poštovanjem,

Siniša Golub, ravnatelj ustanove



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content