U prepunom Centru za kulturu obilježeno 100 godina ujedinjenja Međimurja sa Hrvatskom

Rijetko kada se dogodio ovakav interes javnosti kao za Svečanu akademiju prilikom obilježavanja 100.obljetnice ujedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom. U prepunoj dvorani Centra za kulturu Čakovec uprizorena je „Velika plebiscitarna skupština“ koja je prije točno 100 godina održana na Franjevačkom trgu u Čakovcu, 09.siječnja 1919.godine.

Više od stotinu sudionika – članova Kazališne družine Štolcer, Kazališne družine Veseli Međimurci i Kazališne družine KUU „Seljačka Sloga“ Nedelišće, zbor Dr. Vinko Žganec Vratišinec, zbor Sveti Juraj na Bregu, zbor umirovljenika Čakovec, Ženska vokalna grupa KUU „Veseli Međimurci“, muška i ženska vokalna grupa KUD-a Katruže Ivanovec, Ženska vokalna skupina KUU Gornji Kraljevec, članovi KUD-a  Žiškovec i KUD-a  Mačkovec, te Limena glazba Dekanovec i vatrogasci prikazali su događaje kada je 09.siječnja 1919.godine održana velika narodna skupština na kojoj je donešena Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od mađarske države i izražena želja za pripojenjem tadašnjoj matici zemlji. Velika narodna skupština u Čakovcu je bila jedna od najvažnijih događaja za hrvatsko stanovništvo u Međimurju na kojoj je sudjelovalo preko 10.000 ljudi. Događaji su prikazani prema scenariju Vinka Lisjaka, pod redateljskom palicom Dejana Buvača. Najveću zaslugu za odcjepljenje imao je dr. Ivan Novak kojeg je uprizorio Miljenko Zelenbaba, patera Kapistrana Gecija Nikola Kotur, a mađarskog i međimurskog trgovca Ljudevit Boščak i Marko Baksa. Značajnu ulogu toga dana imali su dr.Vinko Žganec, velečasni Lipnjak i predstavnik naroda Stanko Štefok koje su vjerno prikazali Tomislav Cvrtila, Milovan Horvat i Ivan Goran Herman.

preneseno s: www.medjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content