SVETI JURAJ NA BREGU ‘Gledamo prvo za djecu, sve drugo može pričekati’

Načelnik A. Nagrajsalović kaže da su i njega iznenadili podaci o broju krštene djece u tako kratkom roku

U samo dva tjedna u općini Sveti Juraj na Bregu kršteno je čak 11 djece, što je, kaže mladi župnik Ivica Puškadija, nesvakidašnji događaj. Prvo je u subotu 7. travnja u župnoj crkvi svetog Jurja mučenika u Lopatincu sakrament svetog kršenja primilo sedmero mališana, a tjedan dana kasnije još četvero.

Među njima je i mali Ivan, sin Andreje i Marka Podveza iz Dragoslavca.

‘Još da se povećaju naknade’

– Je, imamo baby boom, što je pohvalno. Kad bi porodiljne naknade bile veće i kad bi se povećale plaće, mislim da bi se još više parova odlučilo za dijete. Ovdje u Lopatincu imamo sve što nam treba, vidjet ćemo kako će biti kad mali krene u vrtić, hoće li nam odgovarati radno vrijeme. Bilo bi dobro da vrtići općenito rade u dvije smjene. Bilo bi dobro pojačati autobusne linije, pa da djeca mogu do Čakovca na izvannastavne aktivnosti – kaže Andreja.

Sakrament krštenja primili su i Samuel Horvat, sin Ivana i Sandre iz Brezja, Gabrijel Pintarić, sin Darka i Nataše iz Pleškovca, Aura Vuković, kći Kristijana i Tee iz Dragoslavca, Lota Marcijuš, kći Dejana i Anite iz Dragoslavca, Ariela Klanjšćak, kći Nikole i Martine Zasadbrega, Eva Kovačić, kći Mihaela i Ane iz Brezja, Mia Šafarić, kći Siniše i Zvjezdane iz Okruglog Vrha, Vito Novak, sin Miljenka i Monike iz Lopatinca, Ivan Lesjak, sin Anđelka i Željke iz Frkanovca i Hana Šoltić, kći Luke i Tamare iz Lopatinca.

Mještani kao prednosti ističu blizinu Čakovca i lijepu prirodu. Općinski načelnik Anđelko Nagrajsalović kaže da su i njega iznenadili podaci o broju krštene djece u tako kratkom roku.

– Prošle smo godine imali devet više rođenih nego umrlih i posljednjih godina smo u plusu. Što se općine tiče, povećali smo naknadu za novorođenčad s 1000 na 1500 kuna, i vjerujem da ćemo je iduće godine još povećati. Važno je što smo prije tri godine dogradili školu i sad smo dobili pet milijuna kuna za dogradnju vrtića u Lopatincu, koja bi trebala završiti do kraja 2020.

Gledamo prvo za djecu, a ostale investicije mogu pričekati. Ove godine krećemo s produženim boravkom u školi i jednosmjenskom nastavom, zasad za niže razrede, za razrednu nastavu. Još samo da uza sve to poslodavci daju ljudima veću plaću, onda sigurno neće odlaziti odavde – kaže Nagrajsalović.

Slave 25 godina

Društveni život je bogat, pa u devet općinskih naselja djeluju čak 42 udruge. KUU Zasadbreg je nedavno organizirala priredbu “Samo je nebo nama granica”, u Malom Mihaljevcu imaju Dane humora…

Pročešljali smo malo župnu statistiku. Sveti Juraj na Bregu dijeli sudbinu većine općina u Hrvatskoj u kojima se broj rođenih smanjuje. Tako je 2000. rođeno 57 djece, rekordna je bila 2016. kad je svijet ugledalo njih 64, a prošle godine 37. Pada i broj vjenčanih parova, pa je tako 2000. vjenčano dvostruko više parova nego prošle godine, kad je pred oltar stalo 14 mladenki i mladenaca.

Rekorder po broju rođenih lani je bilo selo Zasadbreg, u kojem je kršteno devetero djece, a slijedi Lopatinec sa sedmero mališana. Na području općine živi oko 5280 stanovnika. Općina ove godine slavi 25 godina postojanja, a ima li ljepšeg dara od dječjeg smijeha?

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content