Sveti Juraj na Bregu: osigurana je dogradnja Dječjeg vrtića u Lopatincu

Općina Sveti Juraj na Bregu već godinama usmjerava kapacitete na poboljšanje životnog standarda svih mještana. Cijeli je niz aktivnosti kojima dokazuje svoja nastojanja, a jedan od kapitalnih projekata, koji se provodi unatrag tri godine, je izgradnja kanalizacijske mreže.

Novi priključci

– Prije mjesec dana smo završili i posljednje općinsko naselje koje je bilo uključeno u projekt. Naselja Brezje, Lopatinec i Mali Mihaljevec imaju u potpunosti izgrađenu kanalizacijsku mrežu. Mreža je djelomično izvedena u Vučetincu, Pleškovcu i Zasadbregu. U preostala tri naselja čekamo širenje projekta – pojasnio je općinski načelnik Anđelko Nagrajsalović.

Ovim radovima ukupno je izvedeno oko 1300 priključaka, a dosad je uloženo više od 50 milijuna kuna.

– U fazi smo spajanja domaćinstava na mrežu. Trenutno smo na oko 70 posto priključenosti, ali potpisom ugovora s EU komisijom obvezali smo se realizirati priključenost od 92 posto domaćinstava – dodaje Nagrajsalović.

“Od sljedeće školske godine želja je realizirati ideju produženog boravka i jednosmjenske nastave za učenike nižih razreda. Uspijemo li pronaći izvor financiranja za dogradnju još dviju ili triju učionica, tada bi svi razredi mogli prijeći u jednosmjensku nastavu.”

Dovršetak gradnje kanalizacijske mreže prati i sanacija prometnica, pa je tako u kratkom vremenu 26 kilometara cesta dobilo novi asfaltni pokrov.
– U posljednjih godinu dana krenuli smo i u energetsku obnovu javne rasvjete. Stavili smo štedljivu LED rasvjetu, ali je moramo dopuniti kako bismo imali javnu rasvjetu u punoj funkciji.

Jednako dinamično bit će u Općini i u idućem razdoblju. Želje su zahvati na dogradnji Osnovne škole i Dječjeg vrtića.

– Škola je dograđena, ali još uvijek nedovoljno za jednosmjensku nastavu. Dio roditelja je počeo upisivati djecu u Čakovec jer tamošnje škole nude mogućnost produženog boravka. Od sljedeće školske godine želja je realizirati ideju boravka i jednosmjenske nastave za niže razrede. Uspijemo li pronaći izvor financiranja za dogradnju još dviju ili triju učionica, tada bi svi razredi mogli prijeći u jednosmjensku nastavu. Odlična vijest za naše mještane je da smo prije mjesec dana dobili odobrenje za dogradnju Dječjeg vrtića u Lopatincu. Vrijednost projekta je oko 5 milijuna kuna – zadovoljan je načelnik.

“92 posto priključenosti na kanalizacijsku mrežu potrebno je ostvariti kako Općina ne bi bila prisiljena plaćati penale prema ugovoru s EU komisijom”

Sveti Juraj na Bregu jedna je od rijetkih općina s pozitivnim prirodnim priraštajem. U Općini djeluju dva privatna dječja vrtića, ali unatoč tome roditelji su suočeni s dugačkom listom čekanja.

Pomoć udrugama

– Dječji vrtić „Žibeki“ u Brezju broji 76 djece, a Dječji vrtić „Ringišpil“ u Lopatincu još 58 djece. Iako je vrtić u Brezju dograđen 2013. godine, s vremenom se pokazalo da kapaciteti nisu dostatni. Stoga smo se prijavili na Mjeru 7.4., kroz koju nam je odobren projekt dogradnje vrtića u Lopatincu. Sva djeca koja idu u vrtiće koji nisu na području Općine također imaju pravo na sufinanciranje smještaja. Za tu namjenu godišnje izdvajamo 1,25 milijuna kuna – zaključuje Anđelko Nagrajsalović.

Općina u velikoj mjeri sudjeluje u podupiranju manifestacija koje postaju prepoznatljivi općinski brendovi i izvan granica Međimurja, ali i Hrvatske, poput Forestlanda, Dana humora, Vesele škole nogometa… Za rad udruga ove je godine u proračunu osigurano pola milijuna kuna.

preneseno s: www.regionalni.com



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content