ČUVAJMO NAŠU Zemlju!

U OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu održan je integrirani dan posvećen našem jedinom mjestu stanovanja – Zemlji. Dan planeta Zemlje obilježen je 26. travnja 2017. te su taj dan svi nastavni sadržaji bili prilagođeni temi očuvanja Zemlje i njezina okoliša. Pričalo se o važnosti očuvanja naše planete i kako mi sami možemo tome pridonijeti. Učitelji su organizirali razne zanimljive radionice na kojima su sudjelovali svi učenici.

Učenici razredne nastave sa svojim razrednicama i učiteljicama engleskog, vjeronauka i učiteljem njemačkog  jezika izrađivali su plakate, sapune te reciklirali stari papir. U radionice su se uključili i učenici PŠ Zasadbreg zajedno sa svojim učiteljicama te su platna oslikavali cvjetovima, listovima i klasjem. Također, naučili su kako napraviti prvi bod u vezenju. Učenicima razredne nastave vanjske suradnice Ružica Zelić i Milica Vugrinec pokazivale su kako oblikovati glinu, čemu služi lavanda te kako napraviti slike od suhog  prešanog cvijeća. Učenici su naučili kako reciklirati, kako  od starog napraviti nešto novo te su izradili mnogo ukrasnih predmeta od plastičnih boca, čepova, slamčica i papira.

Učenici predmetne nastave sami su mogli odabrati kako će provesti ovaj dan. Od ponuđenih 8 radionica, svaki je učenik odabrao 3 koje su ga najviše zanimale. Na matematičkoj radionici učenici su u kvizu provjerili svoje znanje o vodi općenito pokusom istražili koja je voda najbolja te određivali udio vode.

Na radionici fizike i tehničke kulture učenici su izrađivali vjetrenjače od papira te svoju viziju škole sa solarnim pločama. Na hrvatskom jeziku učenici su na jedan dan postali novinari. U ‘vijestima iz budućnosti’ predviđali su kakav će biti život na Zemlji 2117. godine. Nakon napisanih vijesti, uredili su i ilustrirali svoj časopis. Jezična radionica obuhvatila je njemački i engleski jezik. Učenici su izradili plakat s porukama kako očuvati Zemlju. Drugi dio sata bio je vrlo zanimljiv jer su učenici na svojim mobitelima i tabletima pomoću internetske aplikacije odigrali kviz znanja.

Na radionici biologije i geografije učilo se o problemima globalnog zatopljenja. Nakon provedenog pokusa zaključilo se da je jedan od glavnih krivaca za to ugljikov dioksid.   Također, učenici su izvođenjem pokusa mogli saznati kako kisele kiše utječu na vapnenac i biljke. Vrlo burno bilo je na radionici iz povijesti gdje su učenici debatirali. Jedan tim predstavljao je velike korporacije koje žele privatizirati vodu, a drugi ljude koji se tome protive. Na kraju su učenici izradili transparente kojima će sudjelovati u zamišljenom prosvjedu protiv korporacija.

Svu svoju kreativnost učenici su pokazali na likovnoj radionici gdje su recikliranjem tetrapaka izradili zanimljive i šarene novčanike. Kako ne bi cijeli dan proveli u učionicama, učenici su odradili i intenzivan trening na satu tjelesne i zdravstvene kulture. Nakon zanimljivih radionica u školskoj sportskoj dvorani održan je kviz koji se temeljio na znanju prirode i geografije. Natjecalo se 10 ekipa, a najuspješniji od njih dobili su slatke nagrade. Učenici su bili oduševljeni ovakvim načinom rada u školi. Stekli su mnoga nova znanja, zabavili se te učinili nešto dobro za prirodu i našu budućnost.

preneseno s: www.emedjimurje.hr

 



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content