U Okruglom Vrhu otvorena obnovljena šumska cesta

„Udruga privatnih šumoposjednika Jegnjed svake godine poziva općine u Međimurskoj županiji da predlože zapuštene šumske ceste na svom području koje većinom prolaze kroz privatne šume. Za prošlu godinu je udruga prijavila 12 projekata za održavanje šumskih cesta širom Međimurja, uglavnom na području jedinica lokalne samouprave koje su pokazale inicijativu na poziv udruge Jegnjed. Od tog ukupnog broja prijavljenih šumskih prometnica (12) u prošloj godini, na natječaju je prošlo 5 šumskih cesta. Radovi održavanja provedeni su tijekom 2016 godine na dvije šumske ceste, i to šumska cesta Kolarova graba u Okruglom Vrhu prema Dragoslavcu u Općini Sveti Juraj na Bregu i šumska cesta Logovec u Općini Štrigova, dok se ostale tri prometnice nalaze na području općina Sveti Martin na Muri, Mala Subotica i grada Murskog Središće gdje će radovi biti obavljeni tijekom 2016/2017.

Ova sredstva su namijenjena za privatne šume, projekti se provode na području cijele Države, a pristup tom fondu omogućen je samo preko udruga privatnih šumoposjednika, kazao je Mario Vlašić, viši stručni savjetnik Savjetodavne službe

„Mi kao udruga privatnih šumoposjednika Međimurske županije kontinuirano izrađujemo i prijavljujemo projekte za održavanje šumskih prometnica, pa smo tako do sada je na području Međimurske županije već realizirali skoro 20 projekata obnove šumskih cesta u vrijednosti preko 2 milijuna kuna. Obnovom tih cesta privatni šumoposjednici mogu sada kvalitetnije pristupiti i gospodariti svojim šumskim posjedima.

Ovo je za Općinu potpuno besplatno. Udruga Jegnjed je izradila projekte i prijave na natječaj volonterski, bez naknade, a sve građevinske radove financira Savjetodavna služba iz Zagreba u 100% iznosu iz OKFŠ-a (naknade za korištenje općekorisnih funkcija šume), a radove je izvela tvrtka Turković d.o.o. iz Velike Gorice.“ istaknuo je Robert Sambolek, član udruge Jegnjed

IMG_6363

“ Posebno sam zadovoljan što smo uspjeli obnoviti baš ovu cestu u Okruglom Vrhu. To je područje meni dobro poznato iz djetinstva jer je moja majka rodom iz Okruglog Vrha i mi smo kao djeca ovuda često prolazili. Sada smo od gotovo neprohodnog puteljka napravili široku i lijepu cestu. Sve projekte i sve što je bilo potrebno odradili smo mi članovi udruge Jegnjed besplatno. Ovu cestu smo prijavili na natječaj već jednom prije 7 godina, ali tada nismo uspjeli. Prošle godine smo ponovno izradili projekte i opet prijavili na natječaj Savjetodavnoj službi u Zagrebu, koja je sada odobrila projekt, raspisala natječaj, odabrala izvođača i cesta je ovih dana završena.“, ponosno ističe član udruge Moharić Jeronim iz Vučetinca jer se udruga svojom upornošću uspjela izboriti za izgradnju ove ceste.

„Ovom cestom omogućen je sada kvalitetan pristup vlasnicima privatnih šuma, ali ujedno ovaj put vodi do jednog od najznačajnijih bunara-zdenaca u gornjem Međimurju pod imenom Patikór, iz kojeg se prije dolaska vodovoda veliko područje Okruglog Vrha, Dragoslavec Sela i šireg područja snabdjevalo vodom. Patikór je u istoj udolini i samo nekoliko stotina metara nizvodno od poznatog zdenca Margetica u Dragoslavcu, pa se otvaranjem ove šumske ceste sada povezuju ova dva izvorska zdenca pristupom s južne strane od Okruglog Vrha.“, rekla je predsjednica Vijeća mjesnog odbora Vesna Krnjak

„Ovo je već šesta šumska cesta koju je Udruga Jegnjed obnovila na području Općine Sveti Juraj na Bregu – cesta od Radničke ulice u Lopatincu preko Bedekovićevih graba u šumu prema Malom Mihaljevcu, cesta od Okruglog Vrha prema Jegersegu, cesta u Vučetinskoj gmajni, cesta u Dragoslavcu prema Jobovoj grabi i cesta u Ambrušovoj grabi u Pleškovcu.

Ova cesta u dužini preko 1 km ima tri prijelaza preko vodotoka koji su riješeni na vrlo zanimljiv način. Umjesto propusta, izbetonirano je korito vodotoka tako da nema cijevnih propusta, a takva se rješenja koriste baš za šumske prometnice u planinskim predjelima. Vrijednost radova iznosi oko 200.000,00 kuna.

Naše područje je veoma zahtjevno za održavanje jer nam vodene bujice čine velike štete, pa smo u suradnji s udrugom Jegnjed i ove godine prijavili na natječaj nekoliko od navedenih šumskih cesta na kojima je potrebna sanacija.“ rekao je Anđelko Nagrajsalović, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu

IMG_6375



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content