ACSL 2016.

U američkom gradu Nashua (New Hampshire) 28.5. 2016. održano je međunarodno informatičko natjecanje učenika srednjih škola ACSL All-Star 2016. Juniorski i seniorski tim XV. gimnazije osvojili su 1. mjesto, dok je Intermediate tim osvojio 2. mjesto. Čestitamo učenicima na ovom vrhunskom rezultatu!

Natjecatelji su kao nagradu za svoj rezultat od sponzora natjecanja Googlea dobili 10 računala HP Chromebook, a škola je dobila Kindle e-book reader koji ćemo kao i dosada proslijediti onima kojima je potrebno.
Tijekom boravka u SAD-u naši su natjecatelji imali ispunjen program. Izdvajamo posjet Harvardu u pratnji gospodina Joška Silobrčića, posjet MIT-u gdje je naš tim bio gost kod slavnog profesora Marina Soljačića te posjet Bostonskoj podružnici tvrtke Repsly.

ACSL (American Computer Science League, www.acsl.org) je otvoreno međunarodno informatičko natjecanje učenika srednjih škola. Od 1979. godine ACSL okuplja najbolje učenike srednjih škola većinom iz Sjedinjenih Američkih Država. Ove je godine u kvalifikacijama za finalni turnir sudjelovalo preko 200 timova dok je na samom All-Star finalu u Bostonu sudjelovalo 87 timova iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Rumunjske, Hrvatske, Slovenije, Južne Koreje i Egipta. Žao nam je što smo bili jedina škola iz Republike Hrvatske te što učenici Prve gimnazije Varaždin nisu sudjelovali na finalu iako su to svojim izvrsnim nastupom u kvalifikacijama zaslužili. Pročitaj više..

ACSL timovi XV. gimnazije ove su godine ispunjeni državnim natjecateljima iz raznih predmeta. Upoznajte ih..

Samo finale bilo je jedno od najtežih i najuzbudljivijih u posljednjih nekoliko godina. Juniorski tim podijelio je prvo mjesto s Thomas Jefferson HSST iz Virginije u konkurenciji 18 timova. Natjecanje su završili s osvojenih 78 od 80 mogućih bodova. Pročitaj više..

Troškovi organizacije odlaska 15 učenika i 2 mentora na ovo natjecanje nisu mali. Prema preliminarnom financijskom planu oni se procjenjuju na 135000 kuna. Oni uključuju avionske karte, plaćanje kotizacije, smještaj u Bostonu, prijevoz do i smještaj u gradiću Hashua, kao i troškove prijevoza do škole domaćina. Iskreno zahvaljujemo svima donatorima i sponzorima koji su omogućili da uopće dobijemo priliku ostvariti ovaj vrhunski rezultat. Svoju zahvalnost iskazat ćemo na primjeren način svakom od njih. Stanje donacija i donatora s danom 31.5. je sljedeće: Pročitaj više..

Puno su se puta naši natjecatelji u tišini spremali i otputovali na natjecanje, napravili vrhunski rezultat te se u tišini vratili u Hrvatsku. Dočekali bi ih samo roditelji, prijatelji i kolege. Međutim, ovaj put to nije bilo tako. Velik broj novinara i televizijskih ekipa dočekao je naše informatičare. Direktno uključenje u Dnevnik Nove TV, snimljeni prilozi HRT-a (19:45), RTL-a i N1 televizije, pisane izjave novinarima Jutarnjeg lista samo su dio medijske pažnje koju smo privukli. Dan nakon dočeka

Na aerodrom su došli dočekati i pozdraviti uz predstavnike škole i roditelja, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport gđa Mila Jelavić i savjetnik Dario Magdić. Naše informatičare dočekao je i gospodin Alen Spiegl, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara, krovne udruge koja okuplja i vodi mlade informatičare.

Međutim, medijska pažnja ovim nije završila. Index.hr objavio je članak “Upoznajte genijalce iz MIOC-a“. Na t-portalu je objavljena vijest Genijalci MIOC-a.. .U danima koji slijede učenici će biti gosti raznih portala i drugih novina, gostovat će u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“, bit će gosti naših prijatelja iz Udruga Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx) i Zagrebačkog inkubatora poduzetništva.

Posebnu čast dobili su naši informatičari jer su u petak 3. lipnja bili na prijemu kod Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Istoga dana nam je u školu u goste došao predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić.

Čestitke, mailovi i poruke potpore stižu sa svih strana. Izdvajamo čestitku predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ministra znanosti obrazovanja i sporta Predraga Šustara te pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport Ivice Lovrića.

preneseno s: www.mioc.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content