Gimnazijalci Filip i Juraj brončani na međunarodnom natjecanju ICYS

U rumunjskom gradu Cluj-Napoca od 16. do 22. travnja 2016. održano je međunarodno natjecanje znanstvenih radova za učenike srednjih škola pod nazivom ICYS – International Conference of Young Scientists.

Pristigli su učenici s radovima iz svih krajeva svijeta, a Republiku Hrvatsku predstavljalo je petero učenika izabranih na temelju uspjeha s državnih natjecanja, odnosno osvojenih prvih mjesta iz fizike i biologije, uz pratnju troje profesora. Natjecanje se dijeli u 6 kategorija, a predstavljena su istraživanja i radovi iz fizike, biologije (2 kategorije), informatike, matematike i inženjerstva.

Učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Filip Bacinger i Juraj Barlek, uz pratnju mentorice profesorice Melite Sambolek, predstavili su međunarodnoj komisiji svoj rad iz fizike o vrtložnim strujama i u žestokoj konkurenciji osvojili brončanu medalju. Među predstavljenim radovima bilo je i istraživanja koja su rađena na sveučilištima i institutima, na opremi koja hrvatskim učenicima nije dostupna pa je time uspjeh naših gimnazijalaca još veći.

Vođa hrvatskog tima, prof. dr. sc. Božena Mitić, imala je razloga za slavlje jer je osim brončanih fizičara svih 5 hrvatskih natjecatelja ostvarilo zavidne rezultate. Biolozi Matea Pavičić i Nikola Novosel (Nadbiskupska klasična gimnazija Zagreb) osvojili su broncu u kategoriji Environmental science za istraživanje imela u parku Maksimir, a Lora Pevec (V. gimnazija Zagreb) osvojila je srebro u kategoriji Life science za istraživanje uvjeta uzgoja kućnog šturka te posebnu nagradu za poster.

Osim službenog dijela, natjecatelji su imali prilike upoznati najveći grad Transilvanije – Cluj-Napocu, glavni grad Mađarske – Budimpeštu, rudnik soli u Turdi, grad AlbaIulia te odlična jela i tradiciju tog dijela Rumunjske, ali i riješiti se nekih predrasuda o Rumunjskoj kao zaostaloj zemlji koju treba izbjegavati.

preneseno s: www.emedjimurje.hr

 

 



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content