9. međunarodni zagrebački salon autokarikature

Deveti međunarodni zagrebački salon autokarikature na temu “Ljubav za volanom” na kojemu je s 401 karikaturom sudjelovalo 198 autora iz 40 zemalja svijeta, otvoren je u četvrtak u auli zgrade zagrebačke Gradske uprave. Prema odluci međunarodnog žirija od 7 članova, dobitnik Grand Prix 9. Međunarodnog Zagrebačkog salona autokarikature je hrvatski karikaturist Damir Novak, koji je istaknuo kako je u ovogodišnjoj konkurenciji – osvajanje Grand Prixa jednako dobitku na lotu!

Prva nagrada Salona otišla je u Bugarsku, a u ime dobitnika Jovcha Savova, nagradu je preuzela veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj Tanya Dimitrova. Drugo mjesto osvojio je ukrajinski karikaturist Alexander Dubovsky, čiju je nagradu preuzeo glavni tajnik Koordinacije Hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović.
Dobitnik treće nagrade je Čeh Pavel Matuška, za kojeg je nagradu preuzeo konzul veleposlanstva Republike Češke Jurij Varga.
U Bugarsku je otišlo i prvo specijalno priznanje koje je dobio Valentin Georgiev čiju je nagradu također preuzela veleposlanica Dimitrova.
Dobitnik drugog specijalnog priznanja je zagrebački karikaturist Dragutin Dado Kovačević.

Posebne pohvale primili su:
Valeriy Chmyriov – Ukraina
Roman Kubec -. Češka
Goran Marković – Srbija
Klaus Pitter – Austrija
Zigmunt Zaradkiewicz – Poljska
Nikola Listeš – Hrvatska
Branko Ilić – Hrvatska
Živko Nimac – Hrvatska

Deveti međunarodni zagrebački salon autokarikature otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, glavni pokrovitelj te već tradicionalne izložbe. Istaknuvši kako je Salon dokaz da su Zagreb i Hrvatska pronašli svoje mjesto na svjetskoj karti međunarodnih izložbi karikature, čestitao je organizatorima na upornosti i kreativnosti te je uručio nagrade dobitnicima, koje je odabrao međunarodni žiri. Gradonačelnik Bandić izrazio je i žaljenje što je karikatura u Hrvatskoj gotovo iščezla iz svih medija i što nema niti jednog humorističnog lista.

“Jer ne smije se zaboraviti da je karikatura jedinstvena po tomu što na duhovit način ponire u samu srž odabrane teme omogućujući nam da katkad tmurnu svakodnevicu vidimo kroz ružičaste naočale”, rekao je Bandić.
Organizator Salona Ivica Palatinuš najavio je kako će sljedeće godine, na jubilarnom 10. međunarodnom zagrebačkom salonu autokarikature tema biti “Auto i moto sport”. Pozvao je karikaturiste da počnu s pripremama.

 



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content