V. Međunarodni filatelistički seminar „Sveti Juraj na Bregu 2015“

U subotu 3. listopada u župnom dvoru u Pleškovcu održan je peti po redu međunarodni filatelistički seminar „Sveti Juraj na Bregu 2015“ koji je okupio tridesetak polaznika iz Republike Hrvatske, te iz susjednih nam Republike Slovenije i Republike Bosne i Hercegovine.

Seminar  su organizirali Hrvatsko filatelističko društvo „Zrinski“ iz Čakovca i Župa Sveti Juraj na Bregu uz pomoć i razumijevanje Međimurske županije, Općine Sveti Juraj na Bregu, Hrvatske pošte d.d., tiskare Zrinski d.d. iz Čakovca, Hrvatskog filatelističkog saveza, te društava PHILATEL d.o.o. iz Bjelovara i FILATELIJA d.o.o. iz Rijeke, ali i još neki koji su pomogli da se održi ovaj po mnogo čemu jedinstveni filatelistički seminar u ovom dijelu Europe.

Na početku seminara okupljene je u ime organizatora pozdravio Dario Stella, zahvalivši se na dolasku i pomoći oko organizacije seminara. Domaćin seminara vlč. Ivica Puškadija pozdravio je prisutne, te je pročitao pozdrav biskupa Josipa Mrzljaka. Okupljenima se obratio sa nekoliko biranih riječi načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu gospodin Anđelko Nagrasalović, da bi župan Međimurske županije, gospodin Matija Posavec  čestitao organizatorima i otvorio seminar.

Svečano otvorenje uljepšali su članovi vokalne skupine župe Sveti Juraj na Bregu otpjevavši nekoliko pjesama.

Predavanja su održali: Damir Novaković, London „Krivotvorine na štetu pošte – Invalidi od 20 dinara na paketnim kartama“, vlč. Ivica Puškadija, Pleškovec „Sakralni motivi na poštanskim markama Republike Hrvatske“; Bojan Bračič, Maribor „Nebo nad Mariborom“; Dario Filjar, Zagreb „Penny Black – 175 godina“; Željka Šaravanja, Mostar  „Skriveno blago na markama Hrvatske pošte Mostar“;  Krešimir Botković, Duga Resa „Greške na dopisnicama Jugoslavije“; Nenad Rogina, Varaždin „Nova saznanja o međimurskim ratnim izdanjima iz 1918. godine za Prelog i Mursko Središće“; Dario Filjar, Zagreb „Za šaku EUR-a“

Sudionici seminara iskoristili su priliku da razgledaju Župnu crkvu Svetog Juraja mučenika o čijem urušavanju i obnovi  im je sve ispričao velečasni Puškadija.

Uz seminar je izdana pepeljuga sa motivima mjesta u kojima su se održali dosadašnji seminari (Čakovec, 2011. godine; Prelog, 2012. godine, Vratišinec, 2013. godine te Sveti Juraj na Bregu 2014. i 2015. godine), dvije dopisnice sa dotiskom, te prigodni poštanski žig koji je bio na raspolaganju u prostoru održavanja seminara zahvaljujući djelatnicima Hrvatske pošte d.d. iz Lopatinca i Čakovca.

Na kraju seminara organizatori i sudionici najljepše su zahvalili pokroviteljima, posebice Župi i Općini Sveti Juraj na Bregu, bez čije se pomoći seminar ne bi mogao održati.

preneseno s: www.zupa-svetijurajnabregu.com



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content