Za obnovu 10 tisuća kuća nepovratno 200 milijuna kuna

Ministarstvo:
 Ovisno o lokaciji, moguće je ostvariti od 84.000 do 168.000 kuna

Danas počinje javni poziv za energetsku obnovu 10 tisuća obiteljskih kuća za koje je osigurano oko 200 milijuna kuna, priopćili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Ovisno o lokaciji, moguće je ostvariti od 40 do čak 80 posto državnih poticaja, ako je riječ o područjima od posebne državne skrbi, prvoj skupini otoka i zaštićenim dijelovima prirode – ukupno od 84 do 168 tisuća kuna. Za nepovratna sredstva građani se trebaju prijaviti izravno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a prijave će se obrađivati prema rasporedu zaprimanja, tvrde u Ministarstvu, ističući kako će natječaj biti otvoren dok se ne iskoriste predviđena sredstava.

Ministar Mihael Zmajlović, koji je ovih dana na tu temu održao niz tribina, tvrdi kako se energetskom obnovom domova smanjuju potrošnja energenata i emisija štetnih plinova, potiču obrtnici i poduzetnici u građevinskom sektoru te čuvaju okoliš i radna mjesta.

– Energetskom obnovom kuća povećava se kvaliteta života. Troškovi za grijanje mogu biti 30 do 60 posto niži – smatra Zmajlović. Procedura prijave znatno je jednostavnija nego lani, tvrdi. Više nije potrebna izrada opsežne dokumentacije. Građani koji žele obnoviti svoju kuću trebaju napraviti energetski pregled prije početka radova, a nakon što završe nabaviti energetski certifikat, koji će napraviti ovlašteni certifikator s liste Fonda za zaštitu okoliša. Državni poticaj dobiva se za energetsku obnovu obiteljskih kuća građevinske bruto površine do 600 četvornih metara ili maksimalno tri stambene jedinice, a 50 posto površine mora biti namijenjeno stanovanju.

Sufinancira se zamjena vanjske stolarije i toplinska zaštita vanjske ovojnice (vanjski zid, krov, strop, pod i ukopani dijelovi grijanog prostora te pod prema tlu), ugradnja kondenzacijskog plinskog kotla te sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (sunčanih toplinskih pretvarača – kolektora, kotlova na biomasu, dizalica topline i fotonaponskih pretvarača).

Jedna kuća može se prijaviti za sufinanciranje jedne ili više od navedenih mjera energetske obnove, uz koju se može kombinirati i jedna mjera obnovljivih izvora energije.

preneseno s: www.vecernji.hr

PRILOG: VODIČ Kako do sredstava za energetsku obnovu kuća



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content